POHVALIO "HRVATSKO NACIONALNO JELO", PA NAPRAVIO OPŠTI HAOS: Možete li da pogodite šta je probao? Neverica! (VIDEO)
Uzbekistanac, Foto: Printscreen/ Instagram/ uzbekfromuzbekistan

ŠTA VI MISLITE?

POHVALIO "HRVATSKO NACIONALNO JELO", PA NAPRAVIO OPŠTI HAOS: Možete li da pogodite šta je probao? Neverica! (VIDEO)

Neki su se našli uvređeni zbog objave mladog Uzbekistanca iz pulskog restorana

Objavljeno: 11:49h

Ozod Abdukhalikov je mladi Uzbekistanac koji putuje svetom i svoje avanture deli na svom Instagram profilu Uzbek From Uzbekistan. Trenutno se nalazi u Puli, a posetio je i Rovinj, Rijeku, Zadar, Dubrovnik, Split i Plitvička jezera.

Na Instagramu neretko deli i što jede u svim gradovima koje poseti, a u poslednjoj objavi je pokazao kako je u jednom pulskom restoranu probao "nacionalno hrvatsko jelo" - doduše, ne bi se svi s njim složili.

Oduševio ga kajmak

"Ljudi! Ako ikad dođete u Hrvatsku, prvo što tamo morate da probate je njihovo nacionalno jelo - kajmak. Sličan je kiselom mleku, ali ukusniji i jako, jako dobar", rekao je on u video snimku i u opisu napisao da je ovaj ručak platio 4 evra, a dobio je jednu veliku lepinju sa kajmakom na obe strane drvene daske.

Neki su se u komentarima našli uvređeni jer je kajmak nazvao hrvatskim nacionalnim jelom, dok on navodno vuče poreklo iz Turske, odakle je stigao na Balkan.

"To je 100 posto tursko jelo, to je čak i turska reč koja ni ne postoji u hrvatskom jeziku", napisala je jedna osoba u komentarima, dok su mu neki čak pisali da je kajmak zapravo iz Uzbekistana.

I dok su kod nas kajmak i ćevapi u lepinji nezaobilazna kombinacija, kajmak zaista dolazi iz Turske, a i sama reč dolazi od glagola "kaymak", što na turskom znači "topljenje".

Turci su već vekovima posvećeni proizvodnji i konzumiranju kajmaka, a u Turskoj se on uglavnom jede uz tradicionalni turski doručak, dok se na Balkanu, kajmak najčešće jede u kombinaciji sa lepinjom, ćevapima ili pljeskavicama.

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.